ÖFKE DUYGUNUZU KONTROL EDEBİLİYOR MUSUNUZ?

ÖFKE DUYGUNUZU KONTROL EDEBİLİYOR MUSUNUZ?

ÖFKE DUYGUNUZU KONTROL EDEBİLİYOR MUSUNUZ?

“KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR” 

Öfke; doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen, son derece doğal, evrensel ve insani bir duygusal tepkidir. Öfke son derece normal ve yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli bir duygudur. Duyguları olan her birey öfke duygusunu yaşayabilir. Burada önemli olan öfke duygusunu yaşamak değil, hissettiğimiz bu duyguyu sağlıklı bir şekilde yönetebilmektir. Çünkü kontrol edilemeyen öfke duygusu kişinin kendisine ve en önemlisi de çevresindekiler için zarar verici olabilir. Öfke duygumuzu doğru şekilde ifade edebilme becerisine ‘Öfke Kontrolü’ denir.

Neden Öfkeleniriz?

  • İstemediğimiz sonuçlarla karşılaşıldığında
  • Günlük yaşantımızda fizyolojik ve psikolojik beklentilerimiz karşılanmadığında
  • Bir engel ortaya çıktığında, bizi kısıtlayan bir durum olduğunda
  • Olayları kontrol edemeyeceğimizi gördüğümüzde ya da işlerin kontrolden çıktığını fark ettiğimizde
  • Karşımızdaki kişi tarafından önemsenmediğimizi ve anlaşılamadığımızı, haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde
  • Anne ve babamızın tutum ve davranışlarından öğrendiğimiz aktarılmış tecrübelerde
  • Bir işe yaramadığımızı ve değersiz olduğumuz düşüncesi ve inancında
  • Yaşadığımız bazı olaylar karşısında içimizde tuttuğumuz gizli duygularda öfke duygusunu değişik boyutlarda yaşayabiliyoruz.

Öfke Kontrolü

Öfkenin sağlıklı şekilde kontrol edilebilmesi adına mutlaka belli koşulların sağlanabilmesi gerekiyor. Evvela öfkelendiğimizde, bunu inkâr etmemeliyiz. Öfkeyi bastırmak, çok daha sağlıksız sonuçlara yol açacaktır. Öfkenin hissedilen bir duygu olarak kişi tarafından kabul edilmesi ve bu öfkenin nedeni, nasılı irdelenerek, iyice tanınması gereklidir. Öfkeyi bir şekilde ifade etmek, giderilmesi yolunda atılacak en önemli adımlardan biri olarak değerlendirilebilir.

Öfke kontrolünün temelinde düşünsel düzenlemeye ihtiyaç bulunur. Bu dünyada sadece bizim kurallarımızın olmadığının farkına varmalıyız. Sağlıklı kalabilmek için olasılıklar dünyasında yaşadığımızı kabul etmeliyiz. Gerçekten öfkelendiğimizde ‘Şu an ne düşünüyorum?’, ‘ Ben kendimi değersiz mi hissediyorum?’ ‘ Altta yatan asıl düşünce ve duygum nedir? Sorularına odaklanmak kendimizi tanımak anlamında önemli bir farkındalıktır.

Öfke kontrolünde en temel şeylerden birisi de etkili iletişimdir. Çünkü öfkemizi davranışsal ve sözel olarak dışarı vurmaya başladığımızda karşımızdakinin bizi duyma şansı azalıyor. Karşımızdaki kişi öfkeli bir davranış karşısında kendini kapatıyor ve korunmaya geçiyor. Ama öfkelendiğimizde ‘Ben çok öfkelendim’ derseniz karşınızdaki sizin nasıl bir durumda olduğunuzu anlamaya çalışıyor.

Özellikle çocukluk çağlarında temelleri atılan öfkenin, çocuk büyüdükçe kontrollü bir şekilde ifade edilmesi öğretilmelidir. Her çocuk kızar, bağırır, sesini yükseltir, ağlar, bazen tepinir ve küçük krizler geçirebilir. Bu gibi davranışlar, çocuk engellendiğinde, istediği olmadığında ya da hoşuna gitmeyen bir muameleyle karşı karşıya kaldığında oluşur. Bu gibi durumlarda ise; yapılacak en doğru hareket ortamı daha fazla germemek adına çocuğu dinlemek, gerektiğinde son derece sakin bir ses tonuyla konuşarak onu şiddet içeren davranışlarından uzaklaşması yönünde telkinlerde bulunarak, sorununu konuşma yoluyla çözmesine doğru yöneltmeye çabalamak olacaktır.  Bu gibi durumlarla karşılaştığımızda durum yönetilemiyorsa muhakkak uzmanından destek alınmalıdır. Unutmayınız ki çocuklarımız biz yetişkinlerin küçük modelleridir. Ne ekersek onu biçeriz…

Yaşadığınız olaylar karşısında duygularınızı sağlıklı yönetebilmeniz dileğiyle…

Hatice BİLGİLİ

Yaşam Koçu & NLP Trainer

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.