Spastik Engelli Doğan Bebek

Spastik Engelli Doğan Bebek

Merhaba,

Bu gün de heyecanla doğumu bekleyen ve herşey yolunda giderken aniden değişiveren sonuçlarla yaşamak zorunda kalan bir ailenin zorlu günleri var sayfamızda.

Anne adayı 34 yaşında, 5 yaşında bir oğlu var ikinci hamileliği de her yönüyle sorunsuz ilerliyordu. Doğuma yakın günlerde kontrola gittiklerinde, doktorlar herşey normal, hesaplanan tarih geçti ama çocuğunuz gelmekte acele etmiyor, bekleyelim demişler.

10 günden sonra anne teleşlanıp hastaneye koşunca, doktorlar panik içinde anneye komplikasyon görünüyor diyerek tıp fakültesi çocuk kliniğine gitmelerini önermişler.

Onlar da ağrılı,sancılı vaziyette taksiyle bir saat trafikte uğraş sonucu çocuk kliniğine varabilmişler. Doktorlar durumun acilliğini farkedip hemen sezaryenle bebeği almışlar. İş bu kadarla bitse, sağlıklı güzel bir erkek çocuk sahibi olmanın sevincini yaşarız sanırken, anne bebekte gariplikler farkedip yine doktora koşmuş.

Yapılan kontrollar sonucu bebekte hemi spastik felç saptanmış. Yani bebeğin sol tarafındaki kol ve bacağı hareket etmiyormuş. Doktor, gecikmeli dünyaya getirilen bebeklerde beyne yeterli oksijen gitmemesi sonucu beyinde oluşan kalıcı hasarların böyle felçler yaptığını söylemesiyle çiftin dünyası bir anda kararıverince benim devreye girmem istendi.

Bebek büyüyecek, muhtemelen konuşamayacak, oturamayacak, yaşam boyu sürecek fizik tedavilerle belki biraz kendi hizmetini yapabilecekti. Ne olabileceği henüz tam bilinmemekle birlikte gelecek oldukça zahmetli ve yıpratıcı görünüyordu.

Çift zamanında bebeği almayan doktorları mahkemeye verdi. Haklarını aramaları elbette çok büyük önem taşıyor. Başka çiftlere de örnek olacaklar. Ancak bu yolun dönüşü yok. Her türlü rapor,bulgular, yapılanlar yapılmayanlar büyüteç altına alınacak.
Bu konuda bilmediğim birşeyi daha öğrendim. Dava edilen doktorların iddiasına göre beyne yeterli oksijen gitmemesinin başka sebebleri de olabilirmiş. Annenin hamilelik döneminde enfeksiyon kapması veya zehirlenmesi gibi.

Şimdi bir yanda bebeğim gecikmeli dünyaya getirildi iddası, öte yanda anne hamileliğinde gıda zehirlenmesi,enfeksiyon yaşadı iddiası. Sonuç ne olursa olsun önce bebek, sonra anne baba kaybedecek.

Tazminat alsalar bile, o bedel onların yaşam boyu doktordan doktora koşmalarına, konuşamayan çocuğun gözlerinden anlamaya uğraşmalarına, 20 yaşında bile ona bakmak zorunda kalmalarına ilaç olabilir mi?

Evde sol yanı felçli yatan, sadece sağ yanını oynatabilen, sürekli annesinin gözlerine bakan bir bebekten bahsediyoruz !

Peki sizce anne adaylarına nasıl bir seçim önerilebilir?
Son anda olabilecek her türlü komplikasyonları da hesaba katarak, doğum yapmak için, bünyesinde çocuk servisi olan bir klinik seçmek!

Herhangi bir müdahale gerektiğinde saniye kaybetmeden çocuk doktorlarının çağırıldığı, veya bebeğin çocuk servisine taşındığı, gerekenin yapıldığı bir hastane. Özelikle beyin hasarlarında bebeğin normal hayata dönebilmesinde saniyelerin çok önemli rolü olduğu unutulmamalı.

Dileyelim anne ve baba azmini, sebatını sürdürsün ve özürlü çocuklarına destek verebilsin.
Zaten birlikte umut verici bir terapiye başladılar.

Daha güzel günler diliyorum.

Ayşe Wiesner
Terapist

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.