Süt Dişleri

Süt Dişleri

Süt Dişi Nedir ?

Çocuk doğduktan sonra 6.aydan itibaren çıkmaya başlayıp 30-36. aylarda çıkması tamamlanan dişlere süt dişi veya bebeklik dişleri denir.

Süt Dişleri Kaç Tanedir?
Süt dişlerinin çıkması tamamlanmış bir çocukta alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 tanedir.

İlk Süt Dişi Ne Zaman Çıkar?
Çocuk doğduktan sonra 4. ve 6.aylar arasında alt çenede iki ön (keser diş) diş çıkar. Bu dişlerin 9. aya kadar süresinin uzaması da normaldir.

Diğer Süt Dişlerinin Çıkma Zamanı Nedir?
6.ay ile 15. aylar arası alt ve üst çenedeki diğer süt ön dişler çıkmasını tamamlar ve böylece çocukta 15. ayda ağızda 8 tane süt dişi bulunur. 15-24 aylar arası yan dişler (azılar) çıkmaya başlar. 30. ay sonunda tüm süt dişlerin çıkması tamamlanmış olur.

Bebeğinizin ilk dişleri 6. aydan itibaren çıkmaya başlar ve 2 yaş civarına kadar süt dişleri 20 tane  olarak tamamlanmış olur.Ancak anne ve babaları tedirgin eden sürme zamanı farklılıklarıyla ilgili endişeler yersizdir.Biraz daha erken veya daha geç sürmesi endişelenecek bir durum değildir. Daimi dişler (kalıcı dişler)olan 6 yaş dişlerinin çıkması ile karışık dişlenme dönemi adı verilen hem süt hemde daimi dişlerin aynı zamanda ağızda olduğu dönem başlar.

Yine 7 yaş civarında süt dişlerinin altında  yer alan daimi dişlerin köklerinin gelişmesi sonucu süt dişlerinin köklerini eritmeye başlar bir süre sonra süt dişleri sallanarak düşer ve yerini alttan çıkan  daimi diş alır.
12 yaşına kadar süren karışık dişlenme döneminin sonunda ömür boyu ağzında kalacak olan daimi dişlerin hepsi 28  tane olarak  tamamlanmış olur (4 adet 20 yaş dişi hariç )

Pedodonti Nedir?

0-15 yaş arası çocuklarda koruyucu ağız-diş sağlığı ile ilgili eğitim ve diş çürüğünü önlemeye yönelik uygulamalarla, doğumsal, genetik, diş çürüğü ya da yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkabilecek dişsel anormallikler ve diş dokusu kayıplarının  tedavisine yönelik işlemlerin uygulanmasıdır. Diş hekimi ile uyumlu, ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı olan çocukların tedavileri normal klinik koşullar altında, gereksinime göre lokal anestezi uygulanarak yürütülmektedir. Buna karşın diş hekimi kaygısı – korkusu olduğu belirlenen veya ruhsal – fiziksel özürlü bulunan çocuklarda tedavi işlemleri bilinçli sedasyon uygulanarak ya da genel anestezi altında yapılmaktadır.

 Süt dişlerinin sürme zamanları ( ağızda görünme zamanları) yaklaşık olarak yukarıdaki tablodaki gibidir. Ancak her çocuk farklıdır ve kimi  çocuğun, erken konuşup erken yürüdüğü gibi süt dişleri’ndede sürme zamanlarında farklılıklar olabilmektedir.Aileler süt dişleri’ nin erken yada geç çıkmasından tedirgin olmakta ve sıklıkla, diş doktoruna sürme zamanlarındaki farklılıklar ile ilgili endişelerini dile getirmektedir.

Bu  tabloya göre küçük  değişiklilkler normal kabul edilmekle birlikte,Çocuğunuz Diş Hekimi tarafından muayene edilerek herhangi bir anomali olup olmadığı konusunda daha kesin bir bilgi verebilir.

6-8 aylık iken süt dişleri çıkmaya  başlayıp 3 yaşına kadar tüm dişler ağızda yerini alır.6 yaş dişlerinin çıkmasına kadar süren bu dönem süt dişli dönem olarak adlandırılır.

Meriç SALBAŞ

Diş Hekimi

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.