Yeni Doğan Bebeğin Kakası

Yeni Doğan Bebeğin Kakası

Mekoniyum

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde, bebeğin kakası yeşilimsi siyah renkte ve yumuşak yapışkankıvamda, mekoni­yum adı verilen bir maddeden meydana gelir. Sonra kahveren­gi ve sarıya döner. Eğer ikinci günün sonuna kadar bebek kakasını yapmamışsa doktora haber vermelidir.

Anne sütüyle beslenen bebekler, genellikle, ilk günlerde ve haftalarda çok sık altlarını ıslatırlar. Bazıları her memeden son­ra kaka yapar. Kaka, çok kere açık sarı renkte ve kıvamlı bir şekildedir. Nadiren katı olur. Birçok anne sütüyle besle­nen bebek, birinci, ikinci ya da üçüncü ayların sonunda sık ka­ka yapmaktan vazgeçerek, seyrek kaka yapmaya başlarlar. Ba­zıları günde bir kere, bazıları iki günde bir, bazıları da üç gün­de bir yaparlar. Bu, bebeklerin her gün kaka yapmaları gerekti­ğini sanan bir anneyi korkutabilir. Ama bebek rahatsız olma­dıkça, üzülecek hiçbir şey yoktur.

Mama yiyen bebeğin kakası

İnek sütüyle beslenen bir bebek, başlangıçta genel olarak, günde bir-dört kere kaka yapar. Büyüdükçe bu sayı bir ya da ikiye iner. Eğer kakanın rengi ve kıvamı iyi, bebek de sağlıklıysa, sayı önemli değildir.

İnek sütü içen bebeklerin kakaları çoğunluk, küllü ve sol­gun sarı renktedir. Bazı bebeklerde, arada sümük ve sulu bir şeyler de görülür. Be­bek düzenli bir şekilde kilo alıyor ve sağlıklı görünüyorsa, bu­nun da hiçbir önemi yoktur.

İnek sütü içen pek az bebek ilk aylarda sulu kakalar ya­parlar. Mamanın içindeki şeker miktarı arttıkça, bu daha da ço­ğalır. Böyle bir durumda doktor kontrolü şarttır; zira bebeğe ba­ğırsakları rahatsız etmeden yeni mamalar vermek, gittikçe güç­leşir. Eğer bebeğin kakası sulu olduğu halde, başka bir şikâyeti­niz yoksa ve doktor durumun normal olduğunu söylüyorsa, al­dırmayınız.

Kaynak : Bebek Bakımı ve Çocuk Eğitimi  – Dr. Benjamin Spocks

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.