YenidoÄŸan Bebeklerde Refleks GeliÅŸimi

YenidoÄŸan Bebeklerde Refleks GeliÅŸimi

Yeni doğan bebeğiniz dış dünyaya karşı oldukça savunmasızdır. Ancak yine de basit ilkel reflekslerle kendisini korumaya ve hayatta kalmaya çalışmaktadır.

Örneğin bebeğinizin avuç içini okşadığınızda parmaklarıyla parmağınızı kavraması, göz kapaklarına dokunduğunuzda gözlerini kapatması, yanağınızı yüzüne bastırdığınızda emmeye çalışması ya da belinden tutup ayaklarını yere bastırdığınızda bacaklarını yürürmüşçesine havada daireler çizerek hareket ettirmesi gibi doğuştan kazanılan reflekslere sahiptir.

Tüm bu içgüdüsel hareketler bebeğin doğumundan sonra ortaya çıkan ve bebek büyüdükçe kaybolarak yerini daha komplike motor becerilerine ve istemli hareketlere bırakan reflekslerdir.
Refleksler bebekler için hayati önem taşır. Emme refleksini ele alırsak, hayata hiçbir şey bilmeden gözlerini açan bir bebeğin yaşaması için en önemli unsurlardan birisi annesinin sütüdür. Bebek hiç kimse öğretmemesine rağmen emme refleksi ile annesini emer.
Bebekler için önemli olan belli başlı ilkel refleksler vardır. Bunlar arama-emme refleksi, sıçrama diğer bir adıyla moro refleksi, tonik boyun refleksi, yürüme refleksi, yakalama refleksi, babinski refleksi, bükülme refleksi, yutma ve öğürme refleksi.
Bu reflekslerin olması ve ya yok olma süreleri santral sinir sisteminde problem olup olmadığını gösterir. Bu yüzden çocuk doktorlarının yaptığı nörolojik muayeneler oldukça önemlidir.

Bebeğin doğumuyla ortaya çıkan bazı refleksler şunlardır:
Arama-Emme Refleksi: Arama-emme refleksi bebeğin doğumuyla ortaya çıkar ve beslenme içgüdüsünden doğar. Bebeğin yanaklarına ya da dudaklarının çevresine dokunduğunuzda içgüdüsel olarak yüzünü o yöne çevirir ve emme pozisyonunu alır. Anne karnındaki bebeklerin bile bazen parmağını emdikleri görülebiliyor.
Emme refleksi bebek uyanıkken 3-4 aylık olana kadar, uyurken 7 aylık olana kadar devam eder. Bu refleksin uzun süre devam etmesi ağır beyin hasarını gösterebilirken, refleksin olmaması beyin sapının doğumsal bozukluklarını, oksijensizliği, travma veya sinir sistemini de içine alan ağır enfeksiyon hallerini gösterebilir.

Sıçrama (Moro) Refleksi: Sıçrama refleksi yeni doğan bebeğin sağlıklı olduğuna dair işaret veren ilk reflekstir. Ani hareketlerde veya gürültülerde bebeğin verdiği tepkidir. Kapının çarpması veya flaşın patlaması karşısında bile bebek moro refleksini yapabilir.
Bebek ellerini yana doğru uzatır ve sonra hızlıca göğsüne doğru çeker. Başını arkaya doğru eğer ve bedenini büker.
Moro refleksi genelde 3 ay civarında kendiliğinden kaybolur fakat bazen 6 aya kadar devam edebilir. Moro refleksi ortada bir durum yokken ortaya çıkarsa ağır beyin lezyonunu gösterebilir. Refleksin hiç ortaya çıkmaması santral sinir sisteminin zedelenmesini ve ya ağır bir hastalığın baskılandığını gösterebilir. Moro refleksinin tek taraflı olması ise yani bebek yalnızca tek tarafındaki kolunu hareket ettiriyorsa, hareket etmeyen kolun sinir felcini, köprücük kemiği kırığını, uzun süre devam etmesi ise beyin hasarını düşündürür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

Robot DeÄŸilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.