Çocuklarda Reflü

Reflü kısaca mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlık sadece büyüklerde değil bebeklerde ve çocuklarda da karşımıza çıkmaktadır. Reflü tanısı konulan bebekler ve çocukların yaşam kalitelerini iyileştirmek için onların beslenme alışkanlıkları ve çevre koşullarında değişikliklere gidilmesi gerekir.
Öncelikle son öğünlerinin yatmadan iki saat önce alınması, yatağının başının 30 santim yükseltilmesi sağlanmalıdır. Çocukların yatış pozisyonun sola doğru olması da onların daha konforlu bir uyku uyumasını kolaylaştırır.
Reflünün neden olduğu kusma nedeniyle bebeklerin kilo kaybının olup olmadığı yakından izlenmelidir. Reflüsü olan bebekler bir seferde çok beslenme yerine azar azar ama sık aralıklarla beslenip, gazının çıkarıldığından emin olunmalıdır. Reflüsü olan bebeklerde emzik kullanımı onların tükürük bezlerini çalıştıracağından bağırsak hareketlerini de arttırır. Emzik kullanımının bu etkileri reflüyü azaltarak bebeklerin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Anne sütünün mucize etkisi burada da ortaya çıkmaktadır. Anne sütü alan bebeklerde reflünün ortaya çıkma olasılığı daha düşüktür. Anne ve babaların çok dikkat etmesi gereken bir konuda pasif sigara içiciliğinin de reflüye neden olduğudur. Bu nedenle bebeğinizin ya da çocuğunuzun yaşadığı alanlarda kesinlikle sigara içilmesine izin vermemelisiniz.
Daha büyük çocuklarda reflüye neden olan çikolata, baharatlı ve acılı yiyecekler, kola gibi asitli, gazlı içecekler, soğan, sarımsak, ketçaptan mutlaka uzak durulması gerekmektedir.
Bebeklerde olduğu gibi tek seferde fazla yemek yerine sık aralıklarla azar azar beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Uykuya geçilmesinden 2 saat sonra önce yemeğin kesilmesi çocuklar için de önerilen bir önlemdir. Çocuklar yemek yedikten sonra yaklaşık bir saat yatar pozisyonda tutulmalıdır.
Reflü yemek, yatış gibi yaşam alışkanlıklarının doğru olarak düzenlenmesi ve ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulan bir rahatsızlık olup, eğer kontrol edilemeyecek boyuta ulaşmışsa çok ender olarak cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Bebeklerde birinci aydan sonra ortaya çıkan reflü tedavi edildiğinde 2 yaşından sonra düzelmektedir. Çocukluk çağı reflüsü ise 5-7 yaş civarında ortaya çıkmaktadır. Gereken tedavi uygulanmadığı takdirde yetişkinliğe ulaştığında bu rahatsızlığın devam ettiği unutulmamalıdır.
Sağlıklı günler dileklerimizle