Gebelik Zehirlenmesi ( Preeklampsi ) Nedir?

Anne adaylarının gebelik süresince düzenli doktor kontrolüne gitmeleri hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır.
Gebelikte plasentanın ilk aşamada gelişiminin yetersiz olması ikinci aşamada ise yetersiz plasentadan salgılanan bazı maddelerin annenin damarlarında spazma yol açması preeklampsi’nin en önemli nedenlerindendir.
Gebelik zehirlenmesi yaklaşık olarak tüm hamileliklerde %10 civarında bir oranda görünür.
Gebelik zehirlenmesi en çok;
- Hamilelik yaşının çok erken ya da geç olması (18 -30 yaş aralığı dışında kalan yaş grupları )
- Önceki hamilelik dönemlerinde gebelik zehirlenmesi geçirmek.
- Çoklu gebelik
- Dörtten fazla doğum yapmak
- Diyabet
- Gebelik öncesinde yüksek tansiyon hastası olmak
- Obezite
- Hamilelik döneminde ağır çalışma koşullarına maruz kalıp dinlenme fırsatı bulamayan anne adaylarında görünmektedir.
Genellikle hamileliğin son altı haftasında ortaya çıktığı için rutin kontrolleriniz bu dönemde mutlaka haftada bir olmalıdır.
Özellikle de ölçümlerde tansiyonu 140/90 çıkan gebeler için gebelik zehirlenmesi riski yakın takibe alınmalıdır.
Gebelik zehirlenmesinin diğer belirtileri idrarda protein kaçağı, baş ağrısı, el, ayak ve yüzde şişme, toplanan ödemden kaynaklı aşırı kilo artışı, karnın üst bölgesinde ağrıların artması(özellikle sağ üst bölgede belirginleşen bir ağrı).
Gebelik zehirlenmesi ile ilgili anne ve bebek açısından doğabilecek riskler nedeni ile annenin vakit kaybetmeden doktoruna danışması, gerekli tedavi protokolünün düzenlenmesi gerekir.
Bebekte de gebelik zehirlenmesinden kaynaklı sorunlar ortaya çıkabileceği için bebeğin de anne gibi yakın takibe alınması gerekir.
Doğum sonrası plasentanın atılması ile birlikte iyileşme büyük ölçüde başlar. Yine de ilk 24 saat anne ve bebekte Preeklamsi ye bağlı rahatsızlıkların devam edip etmediği gözlem altında tutulmalıdır.