Yenidoğan Bebeğe Gece ve Gündüz Farkını Öğretmek

Bebeğinizin doğduğu ilk günlerde tüm günü uykuda geçirirken gece olduğunda etrafına gülücükler dağıttığına tanık olursunuz.
O henüz gece ile gündüz arasındaki farkı ayırt edemez. Bu yüzden sizi uykusuz bıraktığının da farkında değildir.
Bunun nedeni anne karnından gelen alışkanlığıdır. Anne karnında iken uyku saatleri genellikle gündüz saatleri uyanık olduğu saatler ise geceleridir. Annelerin özellikle doğumun yaklaştığı gecelerde karnında sürekli hareket eden bebekleri nedeniyle uykusuz geceler geçirdiğine dair anlattıkları hikâyeleri hepimiz duymuşuzdur.
Bebeğin uyku düzeninin sağlanması için öncelikle ona gece ve gündüz farkının öğretilmesi gerekir. Bu da ancak bebeğiniz üç haftalık olunca gerçekleşebilir.
Bu aşamada bebeğinize gece ve gündüz farkını öğretmek için yapmanız gerekenleri kısaca sıralarsak:
- Öncelikle bebeğiniz için hangi saatlerin gece ve gündüz olacağını netleştirin. Bunu yaparken bebeğinizin uyku alışkanlıkları kadar onunla birlikte olabileceğiniz saat aralıklarını da dikkate almanızı öneririz. Örneğin gündüz saatleri olarak 07.00-18.00 gece olarak da 18.00-07.00 belirlenebilir.
- Bu aşamadan sonra yapmanız gereken akşam saat 18.00 olduğunda bebeğinizi ortak yaşam alanınızdan alıp yatak odasına götürmenizi öneriyoruz. Burada zaman zaman uyansa bile yeniden uykuya dalmasını sağlayın.
- Bebeklerin ilk aylarda yaklaşık günün 20 saatini uykuda geçirdiğini göz önüne alırsak uyanık geçen saatlerin gündüze denk gelmesini planlayın.
- Geceleri uyandığında bulunduğu ortamda dikkatini dağıtacak davranışlarda bulunmayın. Odanın aydınlanması, yüksek sesle konuşma oda içinde aşırı hareketler onun uykusunun dağılmasına neden olacaktır. Odadan çıkarmak bu durumda yapılacak en yanlış davranıştır.
- Uyku ortamını çağrıştıran loş bir ışık, uykuya dalarken dinlediği ninniler ile onu yeniden uyumaya davet edin.
- Gündüz saatlerinde ister ortak yaşam alanında isterse yatak odasında uyutun. Ancak uyandığında odanın aydınlatılması, göz teması kurularak neşeli ve yüksek sesle ona günaydın demeniz, gözlerinin içine bakarak gülümsemeniz gece ile gündüz arasındaki farkı anlamasında çok etkilidir.
- Gündüz uykularında uyku aralığının iki saatten fazla sürmemesi sağlıklı bir gece uykusu için önemlidir.
- Gece derin bir uyku uyuması için yatmadan önce yapılacak ılık bir banyonun çok faydası olacaktır.
- Gün içinde bebeğinizle onun çevre ile iletişim kurabileceği, açık ve temiz bir hava da gün ışığından yararlanacağı küçük gezmeler yapmayı da ihmal etmeyin.