Çocuklarda Vertigo

Göz kararması, çevresindeki her şeyin ayaklarının altında kaydığı duygusu, şiddetli baş dönmeleri, göz kararması, çift görme, dengesini yitirme şeklinde ortaya çıkan vertigoyu genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinir.
Bu yargının aksine vertigo çocuklarda da ortaya çıkmaktadır. Özellikle ailede migren olan çocukların vertigo olma riski daha fazladır. Çocukların vertigonun belirtilerini tam olarak tanımlayamamaları nedeniyle yaşadıkları korkuyu da tam olarak ifade edemiyorlar.
Bu nedenle çocukların yürürken dengelerini kaybetme, sık sık düşme, kusma ve renklerindeki solgunluk, aşırı terleme gözlendiği takdirde vertigodan da şüphelenmeli ve KBB uzmanına danışmayı ihmal etmemek gerekmektedir.
Vertigo, kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha sık görülür. Genellikle 12 yaş civarında ortaya çıkar. Eğer erken teşhis ile tedavi edilmediği takdirde ileride migren hastası olma olasılığı çok yüksektir.
Ailelerin çocuğunun dengesizliği, sık sık düşmesini yanlış yorumlayarak çocuğu suçlayıcı tavır alması çocuğun şikâyetlerini aktarmasını engellemektedir. Uzun süre tedavinin gecikmesinin de çocukta duruş bozukluğuna neden olacağı da unutulmamalıdır.
Kulak Burun Boğaz doktorları yapılması gereken tetkiklerin ardından hastalığın teşhisinin konulması ile uygun tedaviyi planlayarak bu şikâyetleri sona erdirebilirler.