Yavrularımız İçin Sağlıklı Beslenmenin Kuralları

Yavrularımız İçin Sağlıklı Beslenmenin Kuralları

Yavrularımızın küçük yaşta edinecekleri doğru beslenme alışkanlığı onların sağlıklı bireyler alması açısından büyük önem taşır.

Bu alışkanlığın edinilmesinde en büyük görev öncelikle anne baba ve öğretmenlerine düşmektedir. Yavrularımızın yanında farklı ve sağlıklı yemekler konusunda olumsuz sözler söylemekten vazgeçmeliyiz. Yaşam tarzımızı doğru beslenme kurallarına uygun bir şekilde düzenlemeye gereken özeni göstermeliyiz.

Bunun ilk adımı kahvaltı ile başlar. Yavrunuz evde kahvaltısını yapıyorsa sabah okula geç kalma korkusu ile kahvaltı yapmak istemeyebilir. Bu nedenle gerekirse onu 15-20 dakika önce kaldırıp kahvaltı yapmasını sağlamalısınız. Okul öncesi eğitim alan çocuklarınız okullarında kahvaltı yapacaklardır.

Sabah yapılan kahvaltı yavrularınızın güne daha sağlıklı başlaması, dikkatlerini toplamalarını sağlayacaktır. Bu onların derslerindeki başarılarını arttırdığı gibi daha enerjik ve güçlü olmaların da desteklemektedir.

Kahvaltıda süt, yumurta ve ekmekle birlikte taze sıkılmış meyve suyu, meyve, zeytin, peynir birlikte ya da dönüşümlü olarak yer alabilir. Bunların yanında ceviz, fındık, kuru incir, kuru kayısı gibi gıdaların çocuklarımızın güne sağlıklı başlamasına katkısı çok büyüktür.

Gün içerisinde yavrularımızın mutlaka et, süt ya da süt, meyve ve tahıl grubu gıdalardan yeterli miktarda aldığından emin olmalıyız. Hafta içerisinde soframızda mutlaka iki gün balık, üç ya da dört gün kırmızı et bulunmalıdır. Bunun yanında tahıl ve sebzeleri de soframızdan eksik etmemeliyiz.

Meyve yeme alışkanlığı da çocuklarımızın günlük beslenme listelerinin vazgeçilmezi olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz.

Büyüme çağındaki yavrularımızın kemik gelişimlerinde kalsiyum alımı çok önemlidir. Çocuklarımızın ihtiyacı olan kalsiyum miktarı onların yaşlarına göre değişiklik göstermektedir. Sizlere önerimiz çocuğunuzun yaşına uygun alması gereken kalsiyum miktarını takip etmek için gıdalardaki kalsiyum oranlarını gösteren bir çizelgenin buzdolabınızda asılı olmasıdır.1-3 yaş arası çocukların günlük kalsiyum ihtiyacı 350 mg,4-6 yaş 450mg,7-10 yaş 550mg iken 11-18 yaş arasında bu miktar 1300 mg.

Bilinenin aksine kalsiyum sadece süt ve süt ürünlerinde bulunmaz. Kalsiyum açısından zengin olan başlıca gıdalar, susam, fındık, asma yaprağı, pekmez, badem, sardalye balığıdır.

Sağlıklı beslenmenin bir diğer altın kuralı da ara öğünleri atlamamaktır. Kahvaltı ve öğle yemeği arası ile akşamüzeri alınacak ara öğünlerde kuru yemiş, atıştırmalık kuru meyveler ya da taze meyveler onların kan şekeri ve vücut dirençlerini korumaları açısından önemlidir.

Ara öğünler aynı zamanda metabolizmalarının sağlıklı çalışmasına da yardımcı olacaktır.

Akşam yemekleri ailenin tüm üyelerinin bir arada olduğu gün içinde yaşananların paylaşıldığı belki de günün en değerli saatleridir. Bu nedenle akşam yemeğinde aile bireylerinin bir arada olmasına özen göstermelisiniz.

Sofranıza gerginliklerinizi bırakarak oturarak, bir arada olmanın keyfini masaya yansıtmalısınız.

Yemeklerinizde hazır gıdalardan uzak durmalı, en sağlıklı yemeklerin sizin mutfağınızda piştiğini unutmamalısınız.

Birlikte neşeyle yenen, güzel bir sohbetle tatlandırılan yemekler yavrunuzun doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasının ilk ve altın kuralı olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot DeÄŸilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.