Yeni Doğan Bebeğin Alt Değişimi Nasıl Yapılmalı?

Bebekler ihtiyaçlarını ifade edemedikleri için, altları kirlendiğinde rahatsız ve huzursuz olup, ağlarlar. Bu nedenle, bebeklerin altı sık sık kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir. Bu değişim gün içinde 7-8 kez olabilir.
Yeni doğan bebeğin alt değişimini doğru şekilde yapmak önemlidir.
Doğru bez değişimi yapmak için aşağıda sıraladığımız aşamaları izleyebilirsiniz:
- Bebeğin alt temizliği için gerekli tüm malzemeleri yanınızda hazır bulundurun. (temiz bez, ıslak mendil veya pamuk, alt açma bezi, kirli bez için çöp poşeti)
- Bebeği alt değiştirme minderinde ya da yumuşak bir zeminde, altına alt açma bezi sererek sırt üstü yatar pozisyona getirin.
- Bebeğin bacaklarını hafif yukarıda olacak şekilde tutun.
- Bebeğin üzerindeki bezi çıkarın.
- Bebeğin özel bölgesini bastırmadan, ıslak pamuk ya da bebekler için özel üretilmiş ıslak pamuklu mendille silin.
- Bebek kız ise temizliğini ön kısımdan arka bölgeye doğru hafifçe ve birkaç kez tekrar ederek temizleyin. Her silmede yeni bir pamuk veya mendil kullanın.
- Bebek erkek ise özel bölgesini dikkatlice, ön ve arka bölgesini ayrı ayrı temizleyin.
- Bebeğin temizlik sonrası özel bölgesi nemli şekilde bezinin kapatılmamasına önem gösterin. Bebeğin temizliğini yaptıktan sonra pamuklu kuru bir mendil yardımıyla özel bölgelerini kurulayabilir ya da biraz açık bırakıp kuruduktan sonra bezini bağlayabilirsiniz.
- Yanınızda hazır bulunan temiz bezi bebeğe bağlayın.
- Bebeğin rahat hareket edebilmesine ve hava alabilmesine yardımcı olmak için bezini çok sıkı bağlamayın.
Bebekler, ıslaklık nedeniyle pişik olabilirler. Yanma ve kaşıntı bebeği huzursuz ederek ağlamasına neden olur. Bu nedenle, bebeğin pişik olmasını önlemek için sık sık alt temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Her bez değişiminde kısa süreli olarak bebeğin altı açık bırakılarak cildinin hava alması sağlanmalıdır. Yine her bez değişiminden sonra ince bir tabaka pişik kremi kullanmanız da pişik için alabileceğiniz önlemler arasındadır.
Her bez değişiminde bebeğinize güzel sözler söylemeyi, şarkılar söylemeyi, bacağını okşamayı, minicik bacağından öpmeyi ve göz teması kurarak onunla konuşmayı ihmal etmeyin.