Akraba Evliliğinin Sakıncaları Nelerdir?

Akraba Evliliğinin Sakıncaları Nelerdir?

Akraba evliliği ülkemizde önemli bir tıbbi sorundur. Genetik hastalıklardan dolayı üzerinde önemle durarak, tartışılması gerekmektedir.

Akraba evliliğinin riskleri

Ölü doğum yapma sıklığının, akraba evliliklerinde normal topluma göre ortalama 2 kat arttığı bildirilmiştir. Düşük ve ölü doğumlar birlikte değerlendirildiğinde ise yine ciddi bir artış dikkat çekmektedir. Yeni doğan kayıpları açısından değerlendirildiğinde ise %50’lik bir artıştan söz edilmektedir.

Akrabaların genleri arasında benzerlik arttığı için hastalıklı bebek olma ihtimali akraba evliliklerinde artmaktadır. Bebeklere genler anne ve babadan aktarılmaktadır. Dolayısıyla, aynı aile içinde her iki eşte de aynı tip bozuk gen olma ihtimali ve bebeğe aktarılma ihtimali yükselmektedir. Bu nedenle, akraba evliliklerinde çekinik (otozomal resesif) ve çok faktörlü kalıtım gösteren hastalıklar daha sık görülmektedir.


Akraba evliliklerinde sağlıklı bebek sahibi olunabilir mi?

Bilimsel olarak ortaya konulan gerçek şu ki; akraba evliliği yapan eşlerin diğer eşlere göre hastalıklı bir bebek sahibi olma riski yüksektir. Bu konuda kişileri yanıltan en önemli durum, kendi aile ve çevrelerinde başkalarının yaptıkları akraba evlilikleri neticesinde sağlıklı bebeklerin olmasıdır. Akraba evliliği yapmış çiftlerin hastalıklı bebek sahibi olma riski artar, ancak bu evliliklerden doğan bebeklerin yaklaşık %95’i sağlıklıdır. Aynı anne-babadan sağlıklı ve hasta bebekler doğabilir. Eşlerin önceki gebeliklerden sağlıklı bebeklerinin olması, sonraki gebeliklerde risk olmadığını göstermeyeceği gibi, ilk olarak hasta bir bebeğin olması sonrasında sağlıklı bir bebeğin olmayacağını da göstermez.

Akraba evliliğinde gebelik takibi nasıl olmalı?

Normal anne adaylarına uygulanan ikili, üçlü, dörtlü testler ve ayrıntılı ultrsonografi yapılır. Bu testler akraba evliliği ile kalıtımsal geçen hastalıkları göstermez ancak normal gebeliklerde olduğu gibi kromozomal anomali taraması için yapılır. Akraba evliliklerinde eğer gerek görülürse, 11-14. haftalar arasında CVS (koryon villus örneklemesi) ile bazı hastalıklar tespit edilebilir. Bu test sonrasında aile gebeliğin sonlandırılmasını isteyebilir.

Akraba evliliklerinde PGD yöntemi

PGD (Preimplantasyon genetik tanı) yöntemi ile anne ve babadan yumurta ve sperm alınarak dış ortamda döllendirilir. Oluşan embriyodan hücre örnekleri alınarak bazı hastalıkların olup olmadığı araştırılır ve hastalık görülmeyen embriyo anne adayının rahmine transfer edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.