Yumurta Çatlatma İğnesi

Gebe kalamama durumuyla doktora başvuran kadınlarda, eğer yumurta çatlaması problemi görüldüyse, keseyi çatlatabilmek için HCG Hormonu içeren “yumurta çatlatma iğneleri” kullanılabilir. Yumurta istenen büyüklüğe ulaştığı halde kendiliğinden çatlama gerçekleşemiyorsa ancak bu durumda çatlatma iğneleri kullanılır.
Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılabilir?
Yumurta, ortalama olarak 18-22 mm büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi yapılabilir. Yumurta çatlatma iğnesinin uygulanabilmesinde temel alınan nokta yumurtanın büyüklüğüdür. Bu nedenle adet döneminde kaçıncı günde olunduğu önemli değildir. Yumurta ise genellikle bir sonraki adet gününe 14-15 gün kalan aralıkta yeterli büyüklükte olabilmektedir.
Yumurta çatlatma iğnesinin uygulaması nasıl yapılır?
İğnenin prospektüsünde nereye ve nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunun yanı sıra uygulayacak olan doktor hem uygulama hakkında bilgi verecek hem de süreci anlatacaktır. Bu iğneler kas içine olacak şekilde, cilt altına uygulanır. Göbeğin alt kısmı, üst kolun arka kısmı ya da kalçadan enjekte edilebilirler.
Çatlatma iğnesi uygulandıktan ne kadar süre sonra yumurta çatlaması gerçekleşir?
Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra, ortalama 3 gün içinde yumurta çatlayacaktır. Bundan sonra normal süreç işleyecektir; çatlayan yumurta fallop tüpleri tarafından yakalanıp bu dönemde korunmasız cinsel ilişki gerçekleştirilirse döllenme meydana gelecektir. Döllenme için, yumurtanın çatladığı günü takip eden bir-iki günlük zamanın öncesinde veya sonrasında cinsel ilişkiye girilip, spermlerin bırakılmış olması yeterli olacaktır. Spermler kadının vücudunda yaklaşık 72 saat canlı kalabilmektedir.
Yumurtanın çatladığı zaman hangi belirtiler ortaya çıkabilir?
Yumurtanın içinde yer aldığı folikül iğne ile çatlatıldığında bu folikülün içindeki sıvı rahim ve yumurtalıklara yayılır. Bu sıvıdan kaynaklı kadınlar, kasıklarda tek taraflı ya da çift taraflı ağrı hissedebilirler. Doğal yoldan olan yumurtlama dönemlerinde de kadınlar kasıklarında ağrı hissedebilirler. Her kadında aynı belirtiler veya belirtilerin hepsi görülmese de; göğüslerde şişlik, vajinal akıntıda fazlalaşma, vücut ısısının artması da belirtiler arasındadır.
Yumurta çatlatma iğnesinin ardından aşılama ne zaman yapılabilir?
İğne uygulandıktan yaklaşık 36 saat sonra yumurtlama olacağı için, 36 saat sonra aşılama yapılabilmektedir. Doktorun süreci takibinde önereceği zamandan önce ise spermlerin verilmiş olması gerekmektedir.
Yumurta çatlatma iğnesi gebelik için ne kadar etki etmektedir?
Ortalama olarak %15 civarında gebelik şansının arttığını söyleyebiliriz. Ancak kadının ve erkeğin genel sağlık durumları ve özelliklerine göre de değişiklikler söz konusudur.