Gebelikte Kafein BebeÄŸin GeliÅŸimini Olumsuz Etkiliyor

Gebelikte Kafein BebeÄŸin GeliÅŸimini Olumsuz Etkiliyor

Çay, kahve içmek bazılarımız için vazgeçilmez bir alışkanlık. Ancak bu keyifli alışkanlığın gebelik sürecinde bebeğinizin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Anne karnındaki bebeğe kafein geçiyor

Kafein, gebelikte anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Her gün tüketilen çay, kola, kahve gibi içeceklerde bulunan, alındığında hızla vücuda yayılan ve bebeğe de plasenta aracılığıyla geçen bu madde, doğada yaklaşık 63 kadar bitkinin tohumunda ve yapraklarında bulunmaktadır. Anne adayı kafein içeren bir yiyecek veya içecek tükettiğinde bebeğe kan gönderen plasentanın akımı %25 azalmakta ve böylece kafein bebeğe ulaşmaktadır. Anne adayının vücudunda bulunan kafein yıkımını yapan metabolizma bebekte ve plasentasında yoktur. Bu nedenle kafeinin yıkımı yapılamamaktadır ve bebekte kafein yüksek düzeylere ulaşmaktadır. Ancak, her anne adayının metabolik ve çevresel özelliklerine göre kafein yıkım hızı değişmektedir. Kafeini hızlı yıkan metabolizması olan bir anne adayı ile yavaş yıkan bir anne adayı aynı miktarda kafein alsalar dahi bebeklerine ulaşan kafein miktarı farklı olmaktadır.


Kafeinin bebeÄŸin kilosunu etkiliyor

Tüm gebeliği boyunca düzenli ve uzun süre kafein alan anne adaylarının bebeklerinde, yapılan araştırmalar gelişme geriliği olabildiğini ortaya koymuştur. Bilimsel bir araştırma gösteriyor ki; bir günde 200 mg kafein alan bir anne adayının bebeğinin kilosunda 60-70 gr kadar azalma olmaktadır. Dolayısıyla, anne adayı kafein alımını artırdıkça ve devam ettirdikçe bebekte de gelişim geriliği artmakta ve kilo kaybı olmaktadır.

Kafeinin olumsuz etkilerinden biri de; gebelikte artan demir ihtiyacını olumsuz etkilemesidir. Gebelikte artan demir ihtiyacını kafein alındığında yüksek oranda bu emilimi olumsuz etkilemektedir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; kafein, gebelik sürecinde anne karnındaki bebeğin gelişiminde gerilik yapan ve tüketim miktarının artırılmasıyla da bebekte görülen bu olumsuz etkileri de pekiştiren ve artıran bir maddedir. Gebelik öncesinde veya gebelik esnasında kafeinin, hangi yiyecek ve içeceklerle aldığının farkına vararak, mümkün olduğunca en düşük miktarda tüketmek ve hatta gebelikte bu alışkanlıkları bırakmak veya küçük düzenlemeler yapmak gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot DeÄŸilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.