NST (Nonstres Test) nedir?

NST nedir?
İki adet probun anne karnına bağlanmasıyla bebeğin kalp atışları ve rahim kasılmaları takip edilir. Ortalama 20 dakika süren testte; bebeğin kalp atışlarının takibi, bebeğin hareketlerinin takibi ve varsa anne adayının rahim kasılmaları bir arada izlenerek bebeğin durumu değerlendirilir.
NST hangi durumlarda uygulanır?
NST gebelik takiplerinde sık uygulanan bir test türüdür. Anne adayının bebeğin hareketlerinin azaldığını söylemesi ve kasılmalar yaşadığını belirtmesi durumunda bu test yapılabilir. Elbette ki; öncelikli olarak bu şikayetlerde gebeliğin takibini yapan doktorun klinik değerlendirmesidir. Özellikle, gebeliğin 26. – 28. haftasından uygulanan bu test, bu haftalardan önce ender ve özel durumlarda yapılmaktadır.
36. – 38. gebelik haftalarından başlayarak, doğuma kadar her hafta bazı doktorlar anne adayına bu testi uygularlar. Burada amaç dikkatli bir değerlendirme yapabilmektir.
NST nasıl yapılır?
Bir yatağa yatırılan anne adayının karnının, bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerine kalp atışlarını algılayan prob bağlanır, rahim kasılmaları için ise karnın en tepe noktasına kasılmaları algılayan prob yerleştirilir. Anne adayına bir düğme olan çubuk verilir ve bebek hareket edince bu düğmeye basması istenir. Ortalama 20 dakika boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarını ve değişiklikleri kaydeder ve bir kağıda aktarır.
NTS değerlendirmesi nasıl yapılır?
NST sonucu “reaktif” çıktığında bebek büyük ihtimalle iyi durumda demektir ve ileri incelemelere gerek kalmaz.
Test “nonreaktif” çıktığında ise yanlış olma olasılığı oldukça yüksek olan bu testin doğru sonuç verip vermediği kontrol edilmek için ileri bir inceleme yapılır.
NST %50’lere varan bir oranda yanlış sonuç verebilen bir testtir. Bu nedenle; “nonreaktif NST” çıktığında bebeğin kötü durumda olduğuna karar vermek doğru olmaz. Doktorun muayene bulguları ve yönlendirmesiyle bu testin yerine ileri inceleme testlerinden birine başvurulabilir.