Sezaryen Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Genellikle gebeliğin 39. haftasına göre planlanan bir doğum şekli olan sezaryen, anne adayının son adet tarihine ve ultrason güncellemelerine göre 39 hafta 0 gün olduğunda mümkün olmaktadır.
Ancak, daha önceden planlanmamış “acil sezaryen” operasyonları da zaman zaman anne adayı ya da bebek ile alakalı bazı durumlar ortaya çıktığında yapılmaktadır. Böyle acil bir durum söz konusu olduğunda, sezaryen, gebeliğin herhangi bir haftasında uygulanabilmektedir.
Çoğunlukla sezaryen için hamleliğin 34. haftasını doldurması beklenmektedir, bunun nedeni; 34. haftadan sonra uygulanan sezaryen doğumlarında bebek ile ilgili bir sorun meydana gelmezken, 34. haftadan önce uygulanan operasyonlarda bebeğin akciğer gelişiminin tam olmaması nedeniyle solunum sorunları ve farklı sorunlar gözlemlenmiş olmasıdır.
Sezaryen ile doğum ne kadar sürer?
Daha önce sezaryen ile doğum yapmış annelerin sezaryen süreleri daha önce sezaryen ile doğum yapmamış kişilere oranla daha uzun sürebilecek olup; sezaryen operasyonlarının çoğunlukla 30-60 dakika arasında tamamlandığını söylemek mümkündür.
Sezaryen ile doğumdan sonra anne kaç günde iyileşir?
Dikiş atılan bölgenin iyileşmesi yaklaşık olarak 1 hafta sürebilir ve anne bu bir haftalık süre sonrasında evde günlük işlerini kendini yorulmamaya özen göstererek yapmaya başlayabilir.
Anne adayında ve bebekte herhangi bir problem yok ise doğumun kendi kendine başlaması en sağlıklısıdır. Burada unutulmaması gereken; bebek gelişimi için gebeliğin her haftası ayrı ayrı son derece önemlidir.
Gebeliğin son haftaları bebek gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin beyin ve akciğer gelişimi gebeliğin son haftalarında hala devam etmektedir. Tıbbi zorunluluk durumları dışında yani normal koşullarda bebeğin 39 haftayı tamamlaması beklenir. Fakat istenmeyen bir problem ile karşılaşılırsa doğumu erken yapmak gerekebilir. Bu da sezaryen doğum ile yapılmaktadır.